Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

SUYU ÇÖPLE KARIŞTIRMAK

Suya çöp üzerinden zam yapmak veya çöple ilgili bir ödemeyi suya yansıtmak.
Su fiyatına çöp maliyetini de eklemek… Suya zam yapılmadığı halde çöple ilgili maliyet artışlarını su faturalarına ekleyerek tahsil etmek.
Biraz mizah yönü ağır basan bir konu… Ama her mizahi olayda olduğu gibi çok önemli bir gerçekçilik yanı var. Yazımıza konu olan ilçemizde yaşayanlar artık her ay su faturalarını öderken 10 TL de Katı Atık Bertaraf Ücreti ödeyecekler.
Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi bir açılıp bir kapatılsa da Görele Belediyesi bu tesise taşıyacağı çöplerin maliyetini ilçede yaşayanlara yazmaya başladı bile. Hem de su faturalarına ilave ederek!
Başka ilçelerin ne tür uygulamalar yaptıklarını bilmemekle birlikte Görele’de bu yöntem hayata geçirilmeye başlandı.
Akıllı sayaç kullananlar farkına vardılar mı bilmiyorum ama hâlâ su ücretlerini faturayla ödeyenler bu ay kabarık bir ihbarnameyle karşılaşınca çok şaşırdılar.
Bütün ihbarnamelere 20 TL ilave ücret eklenmiş olduğunu gördüler.
Yakın gözlüklerini takarak, biraz da sinirli bir ifadeyle ihbarnameyi iyice bir incelediler. Mesela su bedeli 20 TL, KDV 4.28 TL ve ÇTV 2.31 gibi alışık oldukları rakamları alt alta topladılar ve ödeyecekleri 45. 24 TL ile hiç uyuşmadığını gördüler.
Oysa her ihbarnamenin altında büyük harflerle şöyle yazıyordu: “Görele Belediyesi 2016 yılı aylık 9.99 TL olan Katı Atık Bertaraf Ücreti iki aylık olarak tahakkuk edilmiştir”
Katı Atık Tahakkuk Ücretinin su ihbarnamesinde ne işi var?
Bu ücret olmasaydı 3817 numaralı abone 11 ton suya 25 TL ödeyecekti, suyun tonu 2.27 TL ye gelecekti.
Şimdi aynı abone suyun tonuna 4.09 TL ödeyecek.
Ve bunu suya yapılan zam olarak algılayacak. Suyun tonu 4 TL.
Demirel’in dediği gibi; Var mı bunun başka izah tarzı!
Katı Atık Bertaraf Ücretini su kullanmayanlar da ödeyecek; Mesela 3824 numaralı abone hiç su tüketmemiş ama ihbarnamede 19.90 TL ödeme yapması bildirilmiş. Bunu ödemediği takdirde su parasını ödemedi diye suyu kesilirse şaşırmamak lazım.
Katı Atık Bertaraf Ücreti belli ki çöple ilgili bir konu. Bütün yasal zeminleri da hazırlanmış olmalı… Ancak zaten suyla birlikte Çevre Temizlik Vergisi adıyla belli bir para alıyorsunuz, ona alıştık; öyleyse bu ikinci vergi de neyin nesi oluyor?
Şehirlerin çöpünü toplamak ve uygun yerlere taşımak belediyelerin görevi değil mi?
Çavuşlu’ ya bu tesis yapılmadan böyle bir ücret istenmiyordu; tesisin yapım ve işletim giderleri vatandaştan mı çıkartılmak isteniyor?
Peki, Özel İdare köylere çöp kapları koydu ve belirli aralıklarla bu çöpleri toplayarak katı atık bertaraf tesislerine taşıyacak. Bu köylerde şebeke suyu olmadığı için su sayacı da yok; onlardan nasıl bir ücret alınacak doğrusu merak ediyorum.
Bu mizahi karmaşadan çıkmanın yolu belediyelerin bu işi belediyecilik görevi sayarak ücretsiz yapmasıdır. Bunu yapamıyorsa bu ücreti Çevre Temizlik Vergisi’ni artırarak karşılamasıdır.
Bu ücreti su faturalarına yansıtmak hiç şık olmamıştır; suyla çöpü karıştırmak biraz komik olmuştur. Suyun böylesi bir ödemeye alet edilmesi anlamsız olmuştur.
Bu iş için bir ücret alacağım demenizi belki anlayabilirim, belki bu parayı çokları azımsanacak bir bedel olarak yorumlayabilir ancak bu işi suya sabuna dokunmadan yapmanın bir yolu olmalıydı diye düşünüyorum.
Bence suyla çöpü bir arada tutmayın. İkisi bir arada olamıyor çünkü.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678