Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

SEÇİM SÜRECİ

Bazıları Barış Süreci diyor, bazıları da Çözüm Süreci, ancak ortada ne barış ne de çözüm var. Öyleyse bu süreç başka bir süreç olmalı.
Dışarıdan bakıldığında sanki bu bir Seçim Süreci gibi görünüyor. Bunun tam adı Seçim Süreci olmalı.
Ülkemizin bir bölgesinde yoğunlukla yaşanan ve tüm bölgelerde kendisini hissettiren bir terörle karşı karşıyayız. Yıllardır Türkiye terörle boğuşuyor. Ülkemiz zor günler yaşıyor.
Hükümet bu soruna çözüm bulma adına bir adım attı ve kamuoyuna bir açıklamada bulundu. Artık analar ağlamayacaktı. Türkiye’yi bir heyecan sardı.
Nasıl olacaktı bu iş?
Çok kolay! Terör örgütü silahlarını bırakarak yurt dışına çıkacak ve hükümet de konuyla ilgili demokratik adımlar atacaktı.
Terör örgütü silah bırakarak yurt dışına çıktı mı? Hayır. Hükümet demokratik adımlar attı mı? Terör örgütüne göre, evet ama yetmez türünden gelişmeler oldu. Bu durumda çözüm olabilir mi? Olamadı zaten!
Bir eylemsizlik dönemi yaşadığımız doğrudur ancak bu terörün bittiği anlamına gelmez. Ekim ayı başında terör eylemlerinde onlarca insan öldü, şehirler yıkıldı, arabalar yakıldı, marketler yağmalandı v.s.
Öte yandan sürecin muhatapları bile tam olarak belli değil. İmralı mı, Kandil mi, siyasiler mi? Kim kiminle görüşüyor ve ne görüşüyorlar. Bir grup siyasi İmralı’ya gidiyor, oradan aldıkları talimatları Kandile’e iletiyor ve sonra da dönüp yetkilerle müzakere ediyor.
Buradaki yetkililer kavramı da pek net değil aslında! Eski Başbakan terör örgütüyle biz görüşmüyoruz, devlet görüşüyor demişti. Ama bu konuyla görevli özel bir bakan vardı. O isim hala süreci yönetiyor olmalı.
Görüşmeleri devlet yapıyor ama her akşam televizyon ekranlarında hükümete mensup kişilerin açıklamalarını izliyoruz. Şimdi hükümet sürecin neresinde, devlet neresinde!
Öte yandan süreçle ilgili alınan yol ve olası sorunlarla ilgili Türkiye insanına hiçbir açıklama yapılmıyor. Meclis’te bunlar konuşulmuyor. Hükümet süreci nasıl yöneteceğini, ne zaman neler yapacağını, kimlerle kimlerin neler görüştüğünü sır gibi saklıyor.
O çok önemsedikleri halkla bunları paylaşmıyor.
Böyle gizemli bir süreçten geçiyoruz.
Bu da olsa olsa bir seçim süreci alabilir.
Türkiye 2014 yılında iki seçim yaşadı. 2015 yıllarında bir seçim daha yaşayacak. Bütün hesaplar bu üç seçimi eylemsiz bir ortamda geçirmek üzerine kurulmuş sanki. Aman bir olay olmasın ve seçimleri kazasız belasız atlatalım.
Bu hükümetin de işine geliyor terör örgütünün de. Hatta HDP’ nin de…
Hükümet bir barış ortamı yarattığını söyleyerek, terörü bitirdiğini ortaya sürerek oy toplama peşinde. Terör örgütü hükümetin attığı demokratik adımları silahla aldığını söyleyerek kendisini güçlü göstermenin peşinde. HDP de sürecin bir aktörü olarak oy alma peşinde.
İşte onun için sürece Seçim Süreci diyoruz. İki seçimi tarafların istediği gibi geçirdik. Üçüncü seçimi de öyle geçireceğiz. Korkmayın Haziran da yapılacak seçime kadar bir şey olmaz. Olmaması gerekiyor. Olursa sürece değil taraflara zarar verir.
Üçüncü seçimden sonra neler olur? O biraz da seçimin sonuçlarına bağlı. Taraflar istedikleri sonucu elde edebilirlerse eylemsizlik devam eder. Ama sonuç tarafların istediği gibi olmazsa olacakları düşünmek bile istemiyorum.
Sorun öyle şıp diye çözülecek kadar basit bir konu değildir. Ancak siyasiler ve bugünkü hükümet halkıyla gerçekleri paylaşacak kadar cesur olmadığı için hep kendilerine menfaat sağlayacak yöntemlerle hareket etmektedirler.
Bu da sorunu iyice içinden çıkılmaz bir noktaya taşımaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678