Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık rekoltesinde hayal kırıklığı!

Giresun Ziraat Odası Başkanı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu sene fındık için açıklanan rekoltelerin gerçeği yansıtmadığını ve fındık harmanlarının boş kaldığını söyledi. Fındık rekoltesinin çuvala girmeden belli olmadığını vurgulayan Karan, masa başında açıklanan yüksek rekolte rakamlarının bahçede bulunmadığını kaydetti. Karan “Hasat edilen fındıkların üçte biri ise küllenme hastalığına maruz kaldı, bu yıl harmanların ve çuvallarının boş kaldı. 12 ay boyunca fındığa umut bağlayan üreticileri zor günler bekliyor, üreticilerin hayal kırıklığıyla karşı karşıya” dedi.
“Geçen yıl zirai don afeti nedeniyle büyük kayıp yaşayan fındık üreticisi bu yılda beklediği ürünü alamıyor” diyen Karan, “Kim ne rekolte açıklarsa açıklasın, kim ne derse desin bu yılda fındık yok. Gerçek rekolteyi toplanan ve harmana inen üründe görmek mümkün. Harmanlar boş. Geçen yıl ortalama 3 ton fındık toplayan üreticilerin bu sene 1 ton fındığı var veya yok. Bu da gerçek rekolteyi yansıtıyor.  Hiç kimse çuvala girmeyen ürün üzerinden pazarlık yapıp, üreticinin emeğine kafasına göre değer biçmesin. Bizim fındığımız değerli herkes hesabını ona göre yapsın, ona göre değer biçsin.
Üreticinin dağ, bayır demeden bin bir zahmetle bir araya getirdiği ürünü üzerinden fiyat algısı oluşturmaya çalışmasın” ifadelerini kullandı.
“ÜRÜNÜMÜZE BİZ SAHİP ÇIKMAZSAK HİÇ KİMSE ÇIKMAZ”
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticilere fiyat ve emanet uyarısı yaparak, şuanda serbest piyasada dillendirilen fiyatların suni olduğunu, üreticinin aklındaki fiyatın en az 15 lira olduğunu yineledi. Karan, serbest piyasada fındık fiyatının 12 lira seviyelerinden işlem görmeye başladığını hatırlatarak, “Şu anda pazarda bir alım-satım söz konusu değil. Dillendirilen fındık fiyatı suni gündemden ve piyasayı düşük bir rakamdan açmaya çalışmaktan öte bir söylem değil. Biz inanıyoruz ki, üreticimiz pazara birden ürün indirmez, ürününü emanete vermezse bu rakam en kısa zamanda üreticilerin beklentisi olan rakam seviyesine ulaşacaktır. İhtiyacı olan üreticilerimiz mecburen ürünün ucuz, pahalı satmak zorunda kalacaktır. Onlardan isteğimiz ihtiyaçları kadar olan ürünü satmaları. Öte yandan özellikle üreticilerimizden isteğimiz kesinlikle ürünlerini emanete vermeleridir. Emanete verilen her fındık, fiyat artışının önünden bir settir. Emanete verilen her fındık stokçunun ihtiyacının karşılanması demektir. Emanete verilen her fındık, bir yıllık emeğin ucuza gitmesi demektir” diye konuştu.