Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

ERKEN SEÇİM

Ülkemizde seçimlerin hemen ertesi günü erken seçim gündeme gelirmiş. Seçimi kaybeden siyasi parti seçimden bir gün sonra erken seçim istermiş.
Bu defa seçimin ertesi gününü beklemeden gündeme geldi erken seçim.
Seçimin yapıldığı 7 Haziran 2015 günü akşamı saat 22:00-23:00 gibi, seçim sonuçlarının az çok belli olduğu saatlerde erken seçim gündeme günde. Yani seçimin yapıldığı gün…
Çünkü seçim sonuçlarına göre halk hiçbir siyasi partiyi tek başına iktidar yapmamıştı.
Yüzde 41 oy alan siyasi parti bile güvenoyu alacak 276’ya ulaşamamıştı.
Genelde erken seçimi muhalefet partileri isterken bu defa en fazla oyu alan siyasi parti dillendirmeye başlamıştı erken seçimi.
Aslında en fazla oyu alan derken, en fazla oyu alan siyasi parti bir anlamda seçimi kaybeden partiydi. Ham en fazla oyu almak hem de seçimi kaybetmek nasıl oluyor derseniz; Türkiye’de oluyor.
Kurulduğu günden bu yana iktidarda olan ve hiç seçim yenilgisi görmeyen partinin oyları yüzde 9 azalmış, milletvekili sayısı hükümeti kuracak sayının altında kalmıştı.
Yenilen pehlivan güreşe doymazmış diyen atalarımız bir kere daha haklı çıkıyordu. Bu seçimin mağlubu ve halen hükümet olan Adalet ve Kalkınma Partisi derhal erken seçimi dillendirmeye başladı.
Parti demekle haksızlık etmeyelim; o partinin genel başkanı iken cumhurbaşkanı seçilen ve halen parti üzerinde etkili olmayı sürdüren Sayın Erdoğan ısrar ediyor erken seçimde.
Onun düşleri başka; O 400 vekille anayasayı değiştirerek başkanlık sistemine geçmeyi ve kendisini başkan seçtirmeyi planlamıştı. Olmayınca da yeniden denemek istiyor gibi görünüyor.
Peki Türkiye bir erken seçime giderse sonuç ne kadar değişir?
Her saat bununla ilgili onlarca yorum yapılıyor. Hükümeti oluşturan siyasi partinin hedefi tek başına hükümet olacak kadar vekil sayısına ulaşmak. Bunu sağlayacağına inanıyor. Oysa bu seçim sistemiyle yenilenecek bir seçimden çok farklı bir sonuç çıkmayacaktır. Öyle garip bir seçim sistemi ki yüzde 41 oyla 276 vekil çıkartamıyorsunuz. Bununla ilgili, temsilde adaleti sağlayacak bir sistem değişikliğini kimse gündeme getirmiyor.
Mesela dünyanın en yüksek seçim barajı bizde, gerçi bununla ilgili bir önerge verildi ama etkin olur mu bilinmiyor.
Bir de genel başkanlar sorunu var ülkede; Bu genel başkanlarla gidilecek bir erken seçimde sonuçların değişebileceğine inanıyor musunuz? Daha bir ay önce hepsini izledik ve performanslarını gördük. Aldıkları oy ortada, şimdi ne yapacaklar da oylarını artıracaklar?
Yeni diyebileceğimiz neler söyleyecekler? Seçmeni nasıl etkileyecekler?
Ve en önemlisi, Sayın Cumhurbaşkanı bir erken seçim olduğunda yine meydanlara inecek mi? Açılışlar yapacak mı? Daha açılacak bir şeyler kalmış mıdır?
Halkla buluşmalar yapacak mı, televizyonlarda boy gösterecek mi, gönlünde yatan partiye oy isteyecek mi? Yine 400 vekil verin diyecek mi?
Bir başka konu ise erken seçim sonucunda da durum değişmezse sürekli erken seçimler mi yapacağız?
Her defasında milli irade diyoruz ya, halk böyle istiyor diyoruz ya: Halk 7 Haziran’da diyeceğini dedi. Neden bunu görmemezlikten geliyorlar? Milli iradeye saygı duyarsanız işte milli iradenin size verdiği görev, bu ülkeyi elbirliğiyle yöneteceksiniz.
Her siyasi parti kendine düşen görevi yerine getirecek.
Bir araya geleceksiniz! Başka seçeneğiniz yok. Gerekirse dört siyasi parti bir araya gelerek bu ülkeyi yöneteceksiniz.
Halk yorgun, halkı bu kadar rahatsız etmeyiniz. Millet daha ne desin!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678